My Cute Buddies!

Saturday, 16 June 2012

Suamiku Mr. Bean Manja BAB 15


BAB 15

Qaireena Airysha mengatur langkahnya tanpa mengetahui arah tujunya sambil berpegangan tangan dengan Tengku Danial. Matanya tidak lepaslepas dari memandang deretan kedai yang berjenama di Suria KLCC. Dirinya tidak ubah seperti rusa masuk kampung.

He.... he..... he..... Aku nak kenakan Tengku Danial. Tapi macam mana ye? Hmmm..... yes! Idea yang nakal muncul di benakku.

Jom!ajak Qaireena Airysha kepada Tengku Danial.

Mana pulak ni? Dari tadi kita asyik pusingpusing aje. Danny yang nak ajak Reena shopping tau, tapi sekarang terbalik pulak.

Qaireena Airysha terus mengatur langkahnya menuju ke sebuah butik pakaian tidur tanpa menghiraukan bebelan suaminya. Matanya ligat mencari sesuatu yang agak menarik dan mustahil baginya untuk melihat suaminya memakai baju tidur sebegitu.

“ Hah..... dah jumpa pun. Comel tak yang ni Danial?” Qaireena Airysha menunjukkan sepasang pyjamas bercorak teddy bear ke arah Tengku Danial. Tengku Danial yang sedari tadi asyik mengelamun sedikit tersentak apabila disergah begitu oleh Qaireena Airysha.

“ Hmmm..... very cute. Mesti lagi cute kalau Danny yang pakai kan? Kan? Kan?” Tengku Danial membulatkan mata biru kehijauannya bagi membuktikan bahawa dia sebenarnya comel. Dia pula tidak tahu – menahu rencana nakal isterinya itu.

“ Memang pun untuk awak....”

“ What?! Why?! Laaa.....kenapa pulak Danny yang kena pakai baju bebudak camtu?!” Hisy.... takkanlah minah ni nak suruh aku pakai baju tu? Corak teddy bear pulak tu! Jatuhlah saham aku sebagai lelaki termaco di dunia!

“ Awak yang cakap awak kan comel kalau pakai baju macam ni? Saya pun nak belikan untuk awaklah...” padan muka! Takut hilang maco Inggeris Perancis dia la tu!

“ Tak naklah... Danny cakap aje macam tu. Sebenarnya Danny nak cakap yang Reena lagi comel kalau pakai baju tu....”

“ Tak ada...tak ada.... jangan nak putar belitkan fakta. Saya tahu yang mana satu fakta dan auta. Faktanya, awak kena pakai baju ni. Kenapa? Awak....takut orang lain nampak ye?”

“ No...”

“ Yes you do!”

“ No!”

“ Yes!”

“ Fine! Tapi dengan syarat pakai dalam bilik aje and only you can see it. Deal?” Tengku Danial menaikkan jari kelingkingnya dan menaikkan kening mata kanannya.

“ Eleh...nak buat malu – malu kambing la pulak. Okeylah... asalkan saya dapat tengok awak pakai.” hatiku melonjak gembira. Tak nak bagi orang tengok ye? Huhu.... aku boleh post di Facebook!

“ Hah! Satu lagi syarat. Reena kena pakai baju yang sama dengan Danny.”

“ But, why?!”

“ Itu syaratnya. Reena tak nak ikut, Danny pun takkan ikut.”

“ Hurghhh.....” Qaireena Airysha merengus geram dan segera mencapai sepasang baju tidur yang sama dan berlalu pergi ke kaunter pembayaran.

“ Kita pergi Switch.” Tengku Danial memegang tangan Qaireena Airysha.

“ Nak tukar apa eh?” dengan lurusnya Qaireena Airysha bertanya. Masih belum jelas dengan pernyataan suaminya itu agaknya.

“ Switch. Itu bukan nak tukar apa – apa pun. Tapi itu ialah kedai handphone. Kan Reena guna iPhone, Danny pun nak guna jugaklah. Lagipun, Danny kan CEO. Kenalah eksyen sikit dengan my staffs.”

“ Nak eksyen konon... nak tiru saya agaknya.” Qaireena Airysha mencebikkan bibirnya.

“ Bukanlah.... Kan senang kalau kita guna fon yang sama? iPhone tu pulak susah nak connect dengan handphone lain. Kalau boleh, Danny nak lagi senang nak connect dengan Reena. Ada faham mak cik?”
“ Mak cik awak panggil saya? Muka sikit punya cun awak panggil mak cik?! Kan lebih senang kalau awak beli aje fon kerek untuk saya daripada nak belanja beribu untuk menda alah tu?” lebih menjadi – jadi muncung yang dibuat oleh Qaireena Airysha. Macam mak itik sudah...

“ Menda alah tu jugak yang Reena sayang kan? Awak ingat saya tak nampak masa kat tadika dulu, tiap – tiap hari awak polish iPhone awak tu? Tak dilupakan jugak your MacBook Air. Polish bagaikan nak gila! So, lebih baik Danny beli benda yang Reena suka daripada yang tak suka langsung. Plus, would you stop doing that?” panjang lebar Tengku Danial menerangkan kepada isteri tersayang yang teramatlah blur.

“ Apa?”

“ This.” Tengku Danial meniru aksi yang ditunjukkan oleh Qaireena Airysha sebentar tadi.

“ Awak buat tu sungguh huduh!” Qaireena Airysha menjelirkan lidahnya kepada Tengku Danial. Mereka sudahpun sampai di kedai Switch. Genggaman tangan mereka masih belum dilepaskan.

“ Excuse me, I would like to have the latest model of an iPhone. Give me two of them.” kata Tengku Danial kepada jurujual yang namanya tertera sebagai Jeremy itu.

“ Kenapa dua? Awak nak guna dua – dua? Tamak betullah awak ni.” Qaireena Airysha mencelah sebelum sempat Jeremy berkata apa – apa.

“ Sir, would you want both black in colour or, one of them in white?” Jeremy bertanya lagi kepada Tengku Danial seolah – olah tidak kisahkan kewujudan Qaireena Airysha di situ. Makin baran Qaireena Airysha dibuatnya.

“ Reena, awak nak colour hitam atau putih?”

“ White, of course. Wait! Handphone ni untuk......”

“ Pack these up. One black and one white. Cash.” sebelum sempat Qaireena Airysha membuka mulut, Tengku Danial terlebih dahulu mencelah.

“ Ini untuk saya?” Qaireena Airysha bertanya kepada Tengku Danial untuk mendapatkan kepastian.

“ Ye la....habis tu? Takkan saya nak beli untuk opah awak la pulak?”

“ Saya kan dah ada iPhone? Kenapa nak membazir?”

“ Bini CEO hensem macam Danny kena guna semua latest teknologi. iPhone awak tu yang lama, dah outdated. Tak kelas la. Kalau Reena tak nak, tak apalah. Danny boleh bagi dekat Abang Adam.” Tengku Danial mengugut isterinya. Dia tahu isterinya tidak sama sekali akan menolak pemberian benda yang paling disukainya.

“ Nak la.... terima kasih Danial...”

“ You are most welcome, my lady. Jom, kita pergi makan. Danny nak ajak Reena pergi tempat favourite Danny selalu makan. Sedap tau...” sekali lagi Tengku Danial menarik tangan Qaireena Airysha.

Pak cik mawas ni memang nak kena dengan aku! Suka – suka hati dia aje tarik tangan aku merata. Kalau tercabut, macam mana? Sabar ajelah....dia kan dah beli handphone baru untuk aku? Ala.... ni yang buat aku sayang lebih si Danial ni...

Qaireena Airysha dan Tengku Danial menapak ke arah meja yang ditunjukkan oleh pelayan tadi. Masing – masing mengambil tempat duduk face – to – face. Mereka mula membelek menu yang tersedia dia atas meja restoran itu. Pelayan tadi masih setia menunggu pesanan dibuat.

“ Saya nak mee kung fu.” Qaireena Airysha dan Tengku Danial berkata serentak. Pelayan itu hanya tersenyum.

“ Reena nak minum apa? Abang nak pesan dah ni.”

Hampir tersembur air liur aku mendengar perkataan keramat itu keluar daripada mulut Tengku Danial. Abang? Err..... aku nak cakap apa pulak ni?

“ Reena nak..... espresso lah bang.” terkeluar juga perkataan keramat itu. Tengku Danial dengan sedaya – upaya menahan rasa geli hatinya melihat wajah isterinya yang merah akibat menahan rasa malu yang amat.

“ Then, give me two espresso.” pelayan itu terus berlalu setelah mengambil pesanan. Dia turut berasa agak geli hati melihat si isteri yang sungguh malu apabila berhadapan dengan suaminya. Ada jugak bini yang malu dengan suami sendiri....desisnya sendiri.

Setelah selesai membuat pesanan, dalam masa setengah jam sahaja makanan yang dipesan sudah pun sampai. Kasihan pula Tengku Danial melihat Qaireena Airysha makan dengan rakusnya tetapi sempat dikontrol cunnya. Lapar sangat agaknya....

“ Reena memang tak makan daging kambing eh? Atau memang tak pernah makan daging kambing?” tiba – tiba Tengku Danial menyoal seraya menerbitkan rasa hairan dalam diri Qaireena Airysha.

“ Nope. Memang dari kecik tak pernah makan benda tu. Tak biasa. My whole family pun tak pernah makan. Well, my daddy pernah makan la, tapi lepas kahwin dengan ibu tak makan terus sebab ibu tak makan. So, me and my bro just ikut keturunan yang tak makan la.” Qaireena Airysha kembali menyambung makan.

“ Kenapa tak makan? Sedap apa...” Tengku Danial cuba mengorek rahsia isterinya. Bila dah kahwin ni, kenalah ambil tahu pasal isteri jugak kan....

“ Entahlah.... tapi, saya rasa geli bila teringatkan muka kambing setiap kali nak makan..”

“ Macam mana dengan lembu, ayam....semua tu Reena makan kan?” pertanyaan Tengku Danial dibalas dengan jelingan maut daripada Qaireena Airysha. Tengku Danial hanya tersenyum melihatkan reaksi spontan daripada isterinya itu.

“ Danny sayang!!!!” suara nyaring seorang wanita kedengaran menyapa telinga seluruh pelanggan restoran itu. Qaireena Airysha tidak putus – putus berdoa agar nama yang disebut itu tidak ditujukan buat suaminya. Namun jangkaannya meleset sama sekali apabila wanita itu terus merangkul erat leher suaminya. Terus berubah riak wajahnya.

“ Danny, how are you? I rindu you tau tak? You sihat tak?” wanita itu terus meletakkan dagunya di atas bahu Tengku Danial.

“ Kelly, you tak nampak ke yang I tak terlantar di hospital? Alhamdulillah... I sihat. Boleh tak you alihkan tangan gatal you ni? Rimaslah...” Tengku Danial menepis kasar lengan wanita itu yang melingkari lehernya.

“ You merajuk dengan I ke sebab lama tak jumpa you? Sorrylah darling... and....who do we have here? Girlfriend baru you ke? Tak bagitau I pun...” Kelly duduk di kerusi bersebelahan dengan Tengku Danial tanpa dijemput.

“ Kelly, I kan dah cakap yang hubungan kita dah lama berakhir. So, boleh tak you jangan ganggu hidup I? I ada buat apa – apa salah dengan you ke?” Tengku Danial mengerutkan dahinya kerana dia menanggap wanita seperti itu hanya akan merosakkan kesejahteraan rumah tangganya yang masih mentah lagi.

“ No Danny... I cuma nak kenal dengan perempuan ni. Sebab dia ke you putus dengan I? Woi perempuan! Kau siapa hah?” Kelly mula bertukar kepada mod kasar. Qaireena Airysha hanya mempamerkan riak selamba.

“ Aku? Aku ialah Datuk Seri Qaireena Airysha. Kau dah kenal dengan aku? Dah, kan?” Qaireena Airysha masih lagi menyambung makan.

Kelentong ajelah dekat minah tak cukup kain dan budi bahasa ni. Bukannya dia nak siasat pun kalau aku ada title Datuk Seri pun. Berlagak ajelah dengan dia. Dah dia yang cari pasal dengan aku. Pandai – pandailah si Danial ni uruskan.

“ You...... Danny?! You keluar dengan perempuan berguni ni sebab dia ni Datuk Seri? You memang mata duitan!” Kelly sudah mencekak kolar Tengku Danial. Mata Tengku Danial sudah berubah merah akibat menahan rasa amarah yang amat.

“ Kau cakap tu elok – elok sikit! Dia ni bini aku! Suka hati aku nak kahwin dengan sesiapa pun. Memang aku mata duitan! Aku mata duitan sebab aku sangat cintakan dia! Bukannya kau! Perempuan berguni ini hanya untuk aku. Padahal kau, terbuka sana sini, semua laki boleh tengok. Dah tentu aku tak nak ambil bekas tatapan orang lain! Kau pergi sekarang! Aku tak bagi kebenaran untuk kau duduk di sini pun!” lantang suara Tengku Danial menghalau Kelly.

Qaireena Airysha terpaku seketika kerana dia tidak menyangka Tengku Danial yang dikenalinya selama ini yang seorang lemah – lembut, boleh berubah menjadi incredible hulk dalam sekelip mata. Dahsyat!

“ Ha...kau dah dengar laki aku halau kau kan? So, lebih elok kau bla aje. Sekarang Danny sayang kau dah jadi Danny maut kau. Keh..keh...keh.... bye..bye...” sempat lagi Qaireena Airysha menambah perisa kepada adegan panas yang baru berlangsung sebentar tadi.

“ Kau tunggu guni... aku takkan lepaskan kau! Kau pun sama Danial! You tak tahu betapa I sayangkan you. Sekarang, rasa itu dah hilang. Kau akan terima balasannya Danial....” Kelly kononnya memberi amaran kepada pasangan suami isteri itu.

“ Tunggu apa Kerek? Tunggu aku pregnant? Ha... ye la. Nanti aku bagitau kalau aku pregnant. Abang, abang tolong Reena pregnant cepat sikit eh? Kesian kawan abang tu dah lama menunggu.” Qaireena Airysha sudah mula merepek. Nama Kelly itu ditukar menjadi kerek. Tolong pregnant cepat? Memang dah mereng agaknya minah ni. Entah sedar atau tidak apa yang dicakapnya. Tengku Danial berasa terkejut, namun rasa bahagianya tetap ada.

“ Kalau betul you sayangkan I, dah tentu rasa sayang itu tidak pernah hilang. Kalau betul you sayangkan I, dah tentu you tunggu I. Kalau betul you sayangkan I, you tidak akan berdendam dengan I. Sebaliknya, you akan doakan kebahagian I.” terus terdiam Kelly dengan kata – kata yang dilemparkan oleh Tengku Danial. Terus dia berlalu dari situ. Tidak sanggup rasanya bagi dia untuk berdepan dengan lelaki ini.

“ Boleh tahan gatal jugak ye awak ni? Fuh! Tabik spring! Girlfriend keliling pinggang. So, sekarang, macam mana? Ada lagi tak girlfriend yang awak masih simpan, hmmm?” mata Qaireena Airysha tidak lepas – lepas dari menatap wajah kacukan milik Tengku Danial yang sentiasa berupaya untuk merentap jantungnya daripada tangkainya.

“ Reena, Danny dah putus dengan semua orang even sebelum kita kahwin.” Tengku Danial pula memandang redup wajah comel isterinya.

“ Iya ke? Hmm..... just wondering, berapa ramai makwe yang awak ada?”

“ Hmm.... lebih daripada lima belas agaknya. Waktu student seorang sahaja.” jujur Tengku Danial menjawab. Wajahnya bertukar keruh apabila dia teringatkan Nur Adriana.
“ Wah.... hebat! Bangganya hanya saya yang terpilih untuk jadi bini awak. Boleh masuk buku world record ni!” Qaireena Airysha cuba bergurau. Dia sudah sedia maklum bahawa Tengku Danial putus fius akibat kehilangan first love. Dia sudah siasat akan semua itu sewaktu mula – mula bekerja di tadika Kak Hanie.

“ Reena nak pregnant cepat eh? La... Kenapa tak bagitau Danny semalam?” mulalah si kucing jantan mengeluarkan senyum herotnya yang penuh dengan muslihatnya tersendiri.

“ Mana ada.... saya cuma berlakon aje depan minah tu tadi. Kenapa kalau bagitau Danny semalam? Is there something that you're hiding?”

“ Ye la... kan dah boleh bereskan hal anak semalam. Memandangkan Reena pun begitu menggoda semalam. You have no idea how hard I felt last night.”

“ Semalam cannotlah.....” Qaireena Airysha terlanjur berkata – kata. Sekarang, perahu pula tidak boleh diundurkan. Mulut sendiri yang terlebih gatal!

“ Kenapa?”

“ Sebab itulah....” Qaireena Airysha sudah tidak mampu lagi untuk melawan panahan mata suaminya kerana rasa malunya yang teramat hebat.

“ Oh.... okey.”

Dia tahu? Macam mana pula dia tahu? Jeng... jeng... jeng....

“ Macam mana awak tahu? Awak ada buat kajian ke?”

“ No.... kan Danny ramai makwe? Helo.... lupa ke Reena sayang?” hampir gugur jantung Qaireena Airysha apabila dipanggil sayang dalam nada yang begitu romantis itu.

“ Tak malu betullah makwe awak sampai benda macam tu pun nak diceritakan pada boyfriend mereka. Ee....”

“ Memang dia orang semua tak malu. Tapi Reena ni? Dengan suami Reena sendiri nak malu. Macamlah Danny ni orang luar.” Tengku Danial sengaja membuat muka sedihnya untuk mendapatkan simpati daripada Qaireena Airysha. Berkaca – kaca matanya memandang redup wajah isterinya. Sungguh menenangkan.

“ Give me some time. Lama kelamaan, awak akan kenal saya jugak. Kita hidup sama – sama, kongsi benda sama – sama kan?”

“ Do you really like me?” Tengku Danial tiba – tiba bertanya kepada Qaireena Airysha.

“ Do you?” Qaireena Airysha bertanya kembali kepada Tengku Danial. Terdiam Tengku Danial buat seketika.

“ Awak akan tahu bila sampai masanya. Sekarang ini, kita bukan lagi main suka – suka, tapi cinta. Sebab kita ini suami isteri. Jika awak nak tahu sama ada saya mencintai awak, awak sendiri akan merasai perasaan itu Danial. Dengan sendirinya awak dapat tahu if I love you. Cinta itu perasaan yang sangat indah. Hmmm.... nampaknya awak kena sabar la...” panjang lebar Qaireena Airysha merangkap doktor cinta berhujah.

“ Danny akan sentiasa sabar...”

“ But wait, kenapa nama perempuan tadi tu Kelly? Kenapa bukan nama Melayu? Padahal muka sebijik macam anak Melayu.” Qaireena Airysha memotong percakapan Tengku Danial demi meluahkan kesangsian yang sedari tadi bersarang di hatinya.

“ Memang Melayu pun... dia tu aje saja – saja suka hati tukar nama dia jadi nama yang glamor sikit.”

“ Apa nama sebenar dia? Teruk sangat ke nama dia sampai nak tukar nama lain?”

“ Kalsom”

“ Ha! Ha! Ha! Keh! Keh! Keh!” terus terburai tawa Qaireena Airysha. Air matanya sudah mengalir deras. Perutnya dipegang kerana semakin sakit akibat tawanya yang semakin menjadi – jadi. Sampai tersedak dibuatnya.

Adoii.... mak bapak si Kelly tu dah bagi nama yang sikit punya sedap. Dia senang – senang aje tukar nama pergi nama minah salleh? Jauh sangat tu perbezaan antara nama Kelly dengan Kalsom.

Tengku Danial menepuk belakang Qaireena Airysha. Dia juga turut berasa terhibur kerana melihat tawa isterinya yang begitu 'extravagant'. Sudah ditepuknya beberapa kali namun, sedak Qaireena Airysha masih belum berhenti. Ini dah peringkat kronik ni...

Akhirnya Tengku Danial bertindak berani mati dengan mencium bibir isterinya sepantas kilat. Terpana Qaireena Airysha. Terus berhenti sedaknya. Matanya yang berair menatap lembut wajah suaminya.

“ Hah..... dah berhenti pun. Lawak sangat ye? Hisy.... gerun Danny tengok Reena gelak macam tu.”

“ Awak janganlah buat macam tu lagi. Kan awak dah ragut kesucian bibir saya? Awak buat sekali lagi, awak akan terima akibat yang sama. Jaga – jaga tau...” Qaireena Airysha memberi amaran kepada Tengku Danial.

“ Ooohh..... I'm scared. But I like....” Tengku Danial mengenyitkan matanya kepada Qaireena Airysha.

“ Jomlah balik.... mummy mesti dah tunggu kat rumah tu.”

“ Meh sini, pegang tangan Danny. Nanti hilang. Siapa yang susah?” sekali lagi Tengku Danial memegang erat tangan Qaireena Airysha. Memang ambil kesempatan betullah mamat ni...

“ Danny jugak....” Qaireena Airysha mengulangi intonasi comel yang sering digunakan oleh Tengku Danial ketika bercakap dengannya.


Tuesday, 5 June 2012

Suamiku Mr. Bean Manja Bab 14


 BAB 14

Hari ini merupakan hari untuk majlis perkahwinan Qaireena Airysha dan Tengku Danial. Majlis yang berprestij itu akan diadakan di Hotel Serenade, iaitu salah satu hotel milik syarikat Tengku Danial. Segalanya teratur rapi. Yalahkan, kan bos besar nak kahwin....eh! Dah kahwin pun. Nampaknya frust menungging la perempuan – perempuan di luar sana.

Tema perkahwinan mereka ialah ros merah dan ros putih. Merah, warna kegemaran Tengku Danial, dan putih pula kegemaran Qaireena Airysha. Di pelbagai sudut ballroom yang berhias cantik itu, terdapat jambangan besar ros merah dan putih. Sama juga seperti di atas meja makan. Para tetamu yang dijemput pula, semuanya VIP.

Tengku Danial memandang tubuh sasanya yang dibaluti kot berwarna putih. Dia memusing ke kanan. Ke kiri pula. Ke belakang pula. Hmmm.....handsome dah! Rambutnya pula, seperti biasa disisir ke belakang dengan hanya menggunakan tangan. Sedang dia asyik mengamati kekacakan wajahnya, tiba – tiba dia dikejutkan dengan bunyi ketukan di pintu.

“ Masuk!” arahnya lantang. Hisy....siapa pula yang datang masa saat – saat kritikal ni? Kacau line betullah...

“ Tuan, semua dah menunggu. Cuma tunggu tuan dan puan untuk turun ke ballroom.” kata seorang butler yang masih terjengul di muka pintu.

“ Hmmm.....okey. Arman! Mana Puan Reena?” ditanya pula kepada butler yang bernama Arman itu. Rasa gemuruhnya tidak dapat disembunyikan lagi kerana sedari tadi dia asyik memikirkan tentang si isteri. Rindu pun ada, sayang pun ada, malu pun ada. Inilah yang dikatakan oleh Nana Tanjung, malu tapi mahu! Ha....ha....ha....nasib baik sempat rembat. Kalau tidak, agaknya si Izzat dah kahwin dengan bini aku. Huh! Perasan hencem punya Izzat! Aku sejuta kali lagi hencem daripada dia tau.... desis Tengku Danial kepada dirinya sendiri.

“ Puan Reena ada di bilik sebelah. Err....Puan Reena....”

“ Kenapa dengan Reena?!”

“ Dah hot....err...marah! Semuanya la tuan. Dia kata tuan bersiap mengalahkan perempuan. Dia jugak cakap.....tuan perasan handsome! Tapi, tuan, saya pasti Puan Reena tengah marah – marah sayang aje tu. Bagi saya, tuan memang kacak.” kata Arman. Naik gerun dia apabila puan besar sudah naik panas. Bini bos, apa boleh buat? Nasib aku la...

“ Saya handsome? Awak okey ke tak ni Arman? Awak.....”

“ Tuan! Saya bukan macam tu! Errr.. tuan, saya rasa baik tuan cepat. Sekarang juga!” Bos aku memang macam budak – budak. Apalah...aku baru puji sikit, dia dah ingat aku ni gay. Hisy...

Tanpa berlengah lagi, Tengku Danial terus keluar daripada biliknya dan menuju ke bilik sebelah. Terus dia membuka pintu tanpa mengetuknya.

“ Awak ni.... kenapa lambat sangat?! Awak tahu tak semua orang dah tunggu kat bawah tu?! Awak ni kenapa?! Jual ikan betullah!” Qaireena Airysha terus menyembur suaminya. Baju pengantin yang terasa rimas di tubuhnya tidak dihiraukan lagi. Wah....handsomenya laki aku. Comel! Kiut! Argh.....rasa macam nak gigit aje! Ya Allah....aku kena bersabar. Dalam kemarahannnya itu, sempat lagi dia memuji si suami yang tercegat di muka pintu.

Lawanya dia.....kontrol Danial. Berlagak maco. Maco. Maco. Okey, sedia, mula.

“ Err...jom.”

Tengku Danial memegang erat tangan Qaireena Airysha. Mereka berdua turun lalu berjalan di laluan yang ditabur dengan bunga ros. Semua yang berada di situ terpegun melihat pasangan pengantin yang kelihatan sungguh secocok bersama. Qaireena Airysha terpegun melihat hiasan di ballroom hotel itu. Terharu dibuatnya.

Cantik sungguh bunga – bunga ros ni. Sanggup si Danial habiskan beribu ringgit semata – mata nak tempah bunga ros ni untuk wedding kami? Ni yang buat aku terharu ni. Aku benci kau Danial! Aku benci kau sebab kau buat aku rasa sungguh disayangi, sungguh diperlukan. Aku benci kau sebab kau membuatkan aku mahu menyayangi kau, Danial. Buat seketika, air mataku bergenang di tubir mata.

Tengku Danial kalut apabila melihat air mata yang bergenang di mata si isteri. Matanya yang seksi terus membulat berubah kepada mod comel pula. Aiseyman....perasan betul mamat ni!

“ Reena....kenapa ni? Tak suka ke? Kalau awak nak, saya boleh ubah semua ni. Awak tak suka bunga ros? Emmm..... Farah, boleh tak.....” baru sahaja dia hendak memanggil Mia Farah, pereka khas buat majlis perkahwinannya, namun dihalang oleh Qaireena Airysha.

“ Danial....thanks. I love it.”

“ Huh?!”

“ Wooit..... tak dengar ke? Awak tak korek telinga e h? Saya cakap, saya suka. Ada faham?” suaranya sengaja dikuatkan sedikit dengan niat mahu mengusik suaminya. Pada ketika itu, mereka sudah duduk di meja khas yang disediakan untuk mereka bersama – sama ahli keluarga kedua – dua pengantin.

“ He....he....he..... I know you will like it.” tersengih – sengih Tengku Danial menjawab isterinya itu. Agaknya, bilalah dia hendak merasa nikmat panggilan abang tu. Kalau tanya, takut pula jika singa betina mengamuk!

Saat itu juga, video Qaireena Airysha sedang tertunduk – tunduk membuat bunyi lembu sedang ditayangkan. Mukanya merah menahan malu. Sudahlah semua tetamu yang berada di dalam bilik itu sudah ketawa berdekah – dekah.

Video itu diambil oleh Tengku Danial dengan diupahnya Shane dengan gula – gula. Memang pada waktu itu, dia sudah menyimpan niat mahu memperisterikan Qaireena Airysha. Memang bermatlamat betul si Danial ni! Nasib baiklah dapat dicapai.

Siapa pulak yang ambil video aku ni? Memang sengaja cari nahas ni! Aku menoleh ke tepi. Tengku Danial sedang tersenyum sendirian. Aku dah agak dah! Memang kerja dia! Nak kenakan aku ye? Nah, rasakan cubitan mak ketam aku ni! Dengan sekuat hati, aku mencubit paha Tengku Danial yang sedang berada di sebelahku. Aku pasti, selepas cubitan itu, pahanya yang putih melepak serta dipenuhi dengan bulu – bulu jagung, akan merah menyala.

“ Ahhhhh!!!!!!” suara nyaring Tengku Danial memenuhi ruang ballroom Hotel Serenade. Dengan serta – merta, beratus – ratus pasang mata tertancap padanya. Tengku Danial hanya mampu tersengih untuk menutup malunya serta kesakitan yang semakin berbisa di pahanya itu. Tangan aje kecik, tapi memang berbisa wo!

“ Danny, please behave, won't you? Nanti apa pula kata tetamu. Anak mummy dah separuh nuts.” Puan Sri Arelia menegur anaknya. Perlakuan Tengku Danial yang sesuka hati menjerit itu dianggap kurang sopan dan perlu ditegur. Kejadian sebenar yang berlaku tidak pula diketahuinya. Kasihan pula nasib si anak.....

“ Okey mummy....” Tengku Danial sehabis mungkin mengawal suaranya agar kedengaran maco. Qaireena Airysha yang berada di sebelah sudah ketawa terkekek – kekek. Bahunya semakin galak terhinggut – hinggut menahan tawanya. Puan Wan Noor Hidayah dan Dr. Hakimi Nordin menggeleng melihat anak mereka.

“ Minta maaf semua, minta perhatian anda sekejap ye. Tuan Danial ada special request malam ini. Sila tampil ke pentas tuan.” umum En. Hafiz, selaku pengacara bagi majlis perkahwinan bosnya.

Qaireena Airysha terpinga – pinga. Apa pulak mamat ni nak buat? Jangan malukan aku sudahlah...

“ To my wife, Qaireena Airysha, saya nak hadiahkan lagu ini untuk awak. Saya harap awak suka, walaupun suara saya tak berapa okey. Tapi sebenarnya sedap jugaklah....” sempat lagi Tengku Danial bergurau.

Dengan satu nafas, Tengku Danial mula menyanyi untuk isterinya.

If you ever leave me, baby,
Leave some morphine at my door
Cause it would take a whole lot of medication
To realize what we used to have,
We don't have it anymore.

There's no religion that could save me
No matter how long my knees are on the floor, oh
So keep in mind all the sacrifices I'm making
To keep you by my side
And keep you from walking out the door.

Cause there'll be no sunlight
if I lose you, baby
There'll be no clear skies
if I lose you, baby
Just like the clouds,
my eyes will do the same if you walk away
Everyday, it will rain,
rain, rain

I'll never be your mother's favorite
ah ,Your daddy can't even look me in the eye
Oooh if I were in their shoes, I'd be doing the same thing
Saying there goes my little girl
walking with that troublesome guy

But they're just afraid of something they can't understand
Oooh well little darling watch me change their minds
Yeah for you I'll try, I'll try, I'll try, I'll try
I'll pick up these broken pieces 'til I'm bleeding
If that'll make it right

Cause there'll be no sunlight
if I lose you, baby
There'll be no clear skies
if I lose you, baby
Just like the clouds,
my eyes will do the same if you walk away
Everyday, it will rain,
rain, rain

Ooooh Don't just say
goodbye, don't just say, goodbye
I'll pick up these broken pieces 'til I'm bleeding
If that'll make it right

Cause there'll be no sunlight
if I lose you, baby
There'll be no clear skies
if I lose you, baby
Just like the clouds,
my eyes will do the same if you walk away
Everyday, it will rain,
rain, rain, rain...

Air mataku terus mengalir. Aku sungguh terharu. Walaupun suaranya tidak setanding Bruno Mars, tetapi ia kedengaran sungguh merdu di telingaku. Sayang? Entahlah. Tetapi, yang bahagian morfin tu memang tak masuk dek akal. Aku memang tidak pernah tinggalkan morfin depan pintu rumah sesiapa pun.

Entah angin apa yang merasukku, aku terus memeluk Tengku Danial apabila dia tiba di meja. Aku yang baru sahaja menyedari keterlanjuranku, terus merungkaikan pelukan lalu menyambung makan. Rasa maluku sudah tidak tertahan lagi. Mataku hanya dihalakan ke arah pinggan yang masih penuh dengan juadah yang semuanya sedapsedap.



QAIREENA Airysha dan Tengku Danial pulang ke rumah agam Tengku Danial dengan menggunakan kereta kuda. Tengku Danial telah menempah khas kereta kuda buat isteri tersayang kerana dia telah dimaklumkan bahawa Qaireena Airysha sangat suka akan kuda. Ini juga salah satu daripada pelannya untuk memikat isterinya. Perkara yang dia belum tahu ialah Qaireena Airysha sudah pun terpikat padanya sejak awal lagi, cuma egonya yang manghalangnya untuk mengakui perasaannya.

Beberapa buah Mercedes Benz berwarna hitam akan mengiringi kereta kuda mereka sehingga sampai ke rumah mereka. Puan Wan Noor Hidayah dan Dr. Hakimi Nordin sudah menaiki pesawat pulang ke Pulau Pinang kerana mereka mempunyai hal mustahak yang perlu diselesaikan. Jikalau tidak, sudah pasti mereka ingin tinggal bersama anak mereka walaupun selama sebulan lamanya.

Sesampainya di rumah Tengku Danial, aku hanya tercegat di satu sudut. Aku tidak tahu apa yang harus kulakukan. Rumah yang pernah menjadi idamanku, kini aku akan tinggal di dalamnya. Macam tak percaya aje! Aku melihat Kak Hanie sedang melambaikan tangannya kepadaku. Aku menghampirinya perlahanlahan kerana baju pengantin yang mengehadkan pergerakanku.

Kenapa kak?

Akak nak bagi satu hadiah to my new sis. But before that, janji dulu dengan akak.terang Tengku Hanie Sofea apabila ditanya oleh Qaireena Airysha.

Janji apa kak?

Just do it.

Apalah sangat kan kalau setakat nak janji. Aku menghulurkan jari kelingkingku kepada Kak Hanie dan disambut pula olehnya.

Janji yang you akan pakai baju ni on your first night, which is tonight.Tengku Hanie Sofea tersenyum simpul. Ini sebenarnya hadiah kepada adik lelakinya itu. Keh...keh...keh...

Okey....

Tengku Danial memanggilku untuk naik bersamanya ke dalam lif. Sesampainya di aras empat, Tengku Danial membuka pintu untukku. Aku pun masuk seolaholah bilik itu kepunyaanku. Eh! Memang aku punya pun...

Danny change first, okay? Oh! Sebelum Danny lupa, tadi Mak Som dah susun semua baju Reena kat dalam closet tu. Yang sebelah kiri, mine. Yang sebelah kanan dan sedikit bahagian kiri itu, Reena punya. Tak sangka betul baju Reena begitu banyak...

Helo....awak ingat saya tak nak bergaya? Of courselah nak...

Ye la...lepas ni, Reena nak pakai baju, tanya Danny dulu. Kalau Danny tak setuju, Reena tak boleh pakai.Tengku Danial menanggalkan kotnya dan kemejanya. Susuk tubuh sasanya jelas kelihatan. Kini dia menanggalkan seluarnya pula dan memakai boxers berwarna biru. Segalanya dilakukan di hadapan Qaireena Airysha tanpa sedikit pun rasa malu.

Apa ni?! Tukar baju dahlah depan aku. Dengan body dia yang seksi tu....Ya Allah, kenapa dia buat macam aku tak wujud ni?

Macam....macam....apa yang....yang....tak boleh pakai?dengan rasa gugupnya yang masih bersisa Qaireena Airysha memberanikan dirnya untuk bertanya.

Kebaya nyonya. That's too sexy.

Kenapa pulak?

Reena, awak hanya untuk tatapan saya sahaja. Not outsiders. Not even my mummy or my sister. Faham? Lebihlebih lagi Abang Adam. No.jangan ingat aku nak suka nak tayangkan bini aku kepada semua orang. Bini aku, hanya untuk aku and that's final.

Macamlah dia orang nak tergoda tengok saya....

Why not? Kalau pinggang dah kecik macam tu, siapa yang tak nak tengok? Tak percaya? Tengok. Secekak tangan Danny pun sebesar pinggang Reena. Danny tahu benda yang berada dalam fikiran orang lelaki zaman sekarang ni.Tengku Danial sudah mendaratkan tangannya di atas pinggang ramping Qaireena Airysha. Namun cepat sahaja Qaireena Airysha mengelak. Meremang bulu roma dibuatnya!

Okey...okey....saya nak tukar baju dulu boleh? Awak pergilah tidur dulu. Go...go...Qaireena Airysha menghalau Tengku Danial ke arah katilnya. Sebenarnya mahu menghilangkan rasa malu yang masih bersarang di jiwa. Hisy..... dengan suami sendiri pun nak malu. Apa punya perempuan la....

Aku membuka kotak yang diberikan oleh Kak Hanie sebentar tadi. Kalau dah janji, mesti kena tunaikan kan? Huh?! Lingerie? Macam mana aku nak pakai baju yang sebesar.....tapak tangan aku ni? Dahlah berlubang merata! Tidak mengapa, cuba dulu....

Adeh.... baju ni labuhnya sampai atas paha aku ajelah! Kak Hanie memang sengaja nak kenakan aku la! Dada aku pula terbentang luas macam Laut China Selatan. Lengan pula tidak ditutup. Sejuklah aku malam ni. Takkan aku nak kongsi katil dan selimut dengan dia? Tapikan dia suami aku? Aduh....

Aku menjengulkan kepalaku ke luar. Selamat, Tengku Danial dilaporkan sudah tidur. Tidur pun gaya macam tak nak bagi aku tidur aje. Satu katil dia kuasai! Bentuk starfish pula tu! Penat sangat agaknya....

Qaireena Airysha menyelongkar beg pakaiannya lalu mengambil teddy bear kegemarannya. Perlahanlahan dia mengerekot ke arah sofa dan mendaratkan tubuhnya di situ. Terus dia lena sambil mendakap teddy bearnya itu.

Tengku Danial terjaga apabila menyedari tiada sesiapa di sisinya. Dicarinya meratarata Qaireena Airysha. Akirnya matanya tertancap pada sekujur tubuh seksi yang sedang lena di atas sofa. Kasihan pula dia melihat isterinya tidur di atas sofa sematamata tidak mahu kejutkannya.

Seksi gila bini aku! Aku, si suami pun boleh tergugat tengok keadaan dia macam ni. Cuba bayangkan orang lain. Kalau boleh aku nak simpan bini aku dalam bilik aje. Susah pula jika dikatakan sebagai kes penderaan pula. Comelnya dia tidur peluk teddy bear. Kan best kalau dia tidur peluk aku?

Dengan perlahanlahan Tengku Danial mengangkat tubuh Qaireena Airysha ke arah katil. Nampak sahaja kecil, tetapi minah ni berat tulang tahu! Tengku Danial menyelimutkan Qaireena Airysha sebelum memeluknya lalu tidur. Keduaduanya lena dalam dakapan masingmasing pada malam itu.



CAHAYA matahari yang menerobosi melalui tingkap mengejutkanku daripada tidurku yang sungguh lena. Aku tersentak. Bagaimana pula aku boleh berada di atas katil ini? Mungkinkah.... Aku tersentak sekali lagi apabila mendapati Tengku Danial sedang memandangku dengan pandangan yang sukar ditafsirkan. Apa yang berlaku malam tadi? Aku memeriksa baju tidurku yang seksi, tiada apa yang berlainan. Fuh...nasib baik.

“ Apa tengok – tengok? Tak pernah tengok manusia ke? Apa, muka saya ni bentuk empat segi ke?” Qaireena Airysha bertanya kepada Tengku Danial kerana semakin lama dia ditenung begitu, makin tidak keruan dibuatnya.

“ Nope. Just wondering kenapa baju tidur awak macam tu? Baru saya faham. Kalau perempuan berbalut masa keluar rumah, di dalam rumah pula terbuka merata kan? Oh...patutlah...”

“ Apa yang patut?”

“ You and that extremely sexy night dress.” matanya semakin tidak berkelip memandang isterinya. Hanya tuhan sahaja tahu betapa terseksanya dia pada malam semalam kerana menahan gelodak perasaan yang begitu hebat.

“ Kalau awak nak tahu sangat, your sis yang suruh saya pakai macam ni. Bukan saya suka – suka nak tayang body. Huh!” Qaireena Airysha menarik selimut untuk menutup bahagian dadanya yang terdedah itu. Malunya....

“ Macam ni tiap – tiap malam Danny tak lena tidurlah....”

“ What?!”

“ Jangan pakai macam ni tau kat luar. Only in bedroom, you're allowed. That is, just untuk Danny.” Tengku Danial sudah bangun dari pembaringannya. Pagi ini, dia berhasrat mahu mengenakan lagi Qaireena Airysha. Muka kemerahan isterinya sentiasa mencuit hatinya. Tidak kiralah jika dia marah atau malu. Tetapi jika marah, muka isterinya itu hodoh sikitla... sikit aje tau sebab ada banyak kedutan. Tapi tetap comel di mata Tengku Danial.

“ Macamlah aku beria – ria sangat nak pakai baju tak cukup kain ni....” Qaireena Airysha menggerutu kepada diri sendiri.

“ Jom!” ajak Tengku Danial tiba – tiba.

“ Pergi mana pulak ni? Kalau ya pun, saya nak mandi dulu.” Qaireena Airysha mengalihkan selimut daripada tubuhnya lalu beransur pergi ke bilik air yang sebesar sebuah apartment. Tangannya ditangkap oleh Tengku Danial dengan kuat.

“ Kita mandi sekali.”

“ Tak mahulah... Danial....tolonglah lepaskan saya.” Qaireena Airysha memuncungkan bibirnya tanda protes sambil menghentakkan kakinya.
“ Nope. Reena kena mandikan Danny. Then you can shower on your own. Kalau nak Danny duduk sekali pun boleh.” Tengku Danial tersenyum herot seperti kucing jantan yang sudah bersedia untuk mengawan.

“ Pulak dah?!”

“ Arahan suami jangan sesekali dingkari tau...”

“ Fine... jomlah!” Qaireena Airysha menarik tangan Tengku Danial ke bilik air.

“ Bukak baju! Cepat!” arah Qaireena Airysha. Buat seketika, dia terlupa bahawa suaminya itu tidak memakai baju sewaktu tidur. Tangannya ligat memutar tombol pili air suam ke dalam tab mandi.

Tengku Danial baru sahaja ingin membuka boxer yang dipakainya namun cepat – cepat dihalang oleh Qaireena Airysha.

“ Kenapa ni? Reena suruh bukak, Danny bukak la. Kalau tak dapat buka baju, buka seluar pun jadi kan?”

“ Tak payah! Tak payah!”

“ Habis tu macam mana Reena nak mandikan Danny? Nanti basahlah boxer favourite Danny...” Tengku Danial masih memegang tangan Qaireena Airysha.

“ Bolehlah...please? Janganlah buat macam ni. Awak lebih sayangkan boxer awak yang tak macam manusia tu daripada saya?” Qaireena Airysha menggunakan teknik mengugut pula. Matanya dikerdip – kerdipkan beberapa kali.

“ Okey...” Tengku Danial melangkah masuk ke dalam tab mandi yang sudah dipenuhi air suam.

Mula – mula aku mula menyental rambut suamiku yang berwarna perang dengan syampoo Carrie Junior strawberry. Dah itu aje syampoo yang ada. Best pula aku rasa waktu nak sental rambut dia. Lembut. Bukan macam rambut aku, memanjang aje kusut.

Tengku Danial sengaja menyemburkan air ke arah Qaireena Airysha. Qaireena Airysha hanya mampu menunjukkan muka bengang. Mata Tengku Danial tidak lepas – lepas daripada memandang susuk tubuh isterinya yang begitu menggiurkan lebih – lebih lagi dalam keadaan basah seperti ini.

“ Awak tolong jangan pandang saya macam awak nak makan saya boleh tak? Kalau orang lain nampak, mesti awak dah dicop sebagai cannibal. Buang karan aje. Dah. Keluar sekarang. Saya nak mandi pulak.”

“ Boleh tak Danny nak tengok macam mana Reena mandi? Danny nak belajar la..”

“ Jangan nak menggatal! Keluar!” arah Qaireena Airysha. Makin dilayan Tengku Danial, makin menjadi – jadi pula jadinya dia.

Tengku Danial membalutkan tubuh sasanya dengan sehelai tuala. Sebelum menapak keluar, dia sempat lagi mencuit pipi isterinya. Makin membahang Qaireena Airysha dibuatnya.



AKU keluar dari bilik air lengkap berpakaian. Aku berasa hairan kerana Tengku Danial masih belum lagi memakai baju. Dirinya tidak ubah seperti kali terakhir aku melihatnya. Siap bersantai atas katil lagi! Nak kena fire dengan aku betullah mamat ni!

“ Kenapa tak pakai baju lagi ni?”

“ Danny nak Reena tolong pakaikan untuk Danny.”

Huh...manjanya suami aku. aku memakaikannya dengan T- shirt merah dan jeans Texan berwarna hitam. Aku tahu jika aku menolak, pasti dia akan menggunakan kuasa vetonya sebagai seorang suami. Malas nak bertekak lagi dengan dia.

“ Reena, lepas ni kita keluar tau. Lapar tak? Sebab Danny nak ajak Reena shopping and then terus brunch.”

“ Brunch?”

“ Tak pernah dengar ek? Breakfast and lunch.” Tengku Danial menerangkan kepada Qaireena Airysha. Boleh tahan blur jugak bini aku ni. He... he.... he...

Aku tahulah malaun. Mana pulak dia nak ajak aku makan? Baru satu hari kahwin, tak bagi duduk rumah. Bayangkanlah seumur hidup aku dengan mamat ni...

“ Okey ja.... sekarang ke?”

“ Yes darling.... jom.”

“ Kejap. Nak pakai tudung.” Qaireena Airysha mengambil sehelai selendang lalu menuju ke arah meja solek.

“ Reena....”

“ Hmmm?”

“ Jangan pakai mekap tau.”

Ada lagi pulak larangan dia? Aku dah jadi tak lain macam tawanan askar Jepun aje.

“ Why?”

“ Awak dah cukup cantik macam ni. Tak payah nak bertukar jadi macam zombi lagi macam perempuan – perempuan lain. Macam kawan baik awak tu..” selamba Tengku Danial berseloroh.

“ Saya memang tak suka pakai mekap. Sebelum ni pun mana pernah saya pakai mekap? Kecuali on our wedding day. Maksudnya, saya nampak macam zombi ke semalam?” Qaireena Airysha mengerutkan dahinya.

“ Tak lah....awak cantik sangat semalam. Danny ugut aje tak nak Reena pakai mekap sebab takut orang lain rembat Reena from Danny.”

“ Cemburu sangatlah awak ni. Dah peringkat kronik, tahu tak?”

“ Itulah padahnya ada bini cantik macam awak ni. Tapi saya pun hensem tau. Ada pangkat, kedudukan lagi.” Tengku Danial tersenyum bangga.

“ Dan jugak status sebagai suami orang. Tu la...siapa yang gatal sangat nak menikah dengan saya?” sambung Qaireena Airysha.

“ Danny jugak! Jom....jom.... kalau tak sampai esok tak pergi shopping tahu tak?”

“ Perasan hensem punya budak....” Qaireena Airysha meluahkan isi hatinya sambil membuntut Tengku Danial dari arah belakang menuju ke lif. Di dalam hatinya pula, dia sangat mengakui bahawa suaminya itu teramat kacak! Sangat, sangat kacak!