My Cute Buddies!

Thursday, 29 November 2012

30 Hari Mengejar Kebahagiaan BAB 12


BAB 12

“ Masuklah mama, papa...” pelawa Megat Andrian kepada Datuk Megat Amriz dan seluruh angkatan Megat bersamanya.

“ Congrats, bro....” Megat Danial, saudara jauh Megat Andrian yang kini menetap di Pulau Pinang berkata sambil menepuk belakang Megat Andrian.

“ Mana auntie Maya? Zaara nak jumpa dia!” Zaara, anak saudara Datuk Megat Amriz berkata sambil menarik – narik hujung t-shirt yang dipakai oleh Megat Andrian. Suka benar budak itu dengan Maya.

“ Auntie Maya tengah mandi la Zaara... kejap lagi, dia datanglah.”

“ Rian! Hisy... baru sehari tinggalkan rumah mama, dah serabut macam ni! Rambut dahla serabai habis, bau macam tak mandi pulak!” bebel Datin Suraya kepada anak keduanya itu. Megat Andrian hanya tersenyum sumbang ke arah mamanya.

“ Awak tu Su... biarlah diorang pengantin baru, sekali – sekala bangun lambat. Awak kenalah faham. Dulu kita pun macam tu jugak kan?” Datuk Megat Amriz mengenyitkan matanya kepada anaknya, Megat Andrian.

Megat Andrian menggaru – garu kepalanya yang tidak gatal. Alamak! Papa dah tahu rahsia kau la Andrian!

“ Abang ni... tak tahu malulah!!” rona wajah Datin Suraya sudah berubah merah.

“ Besaq dah hang Andrian... tu la, Mak Leha tengok hang pun hensem hari tu! Tapikan... bini hang lagi lawa la! Aku mai sini pun dok syok nak tengok dia la!” puji, Mak Leha yang cukup terkenal dengan loghat Pulau Pinangnya yang pekat.

“ Mak....” tegur Megat Danial, walaupun dia sebenarnya mengaku bahawa isteri saudaranya itu sememangnya sangat jelita orangnya.

' Hisy... kalaulah Maya tu belum kahwin lagi, mesti aku suruh mak aku pinangkan dia untuk aku!' kata Megat Danial dalam hatinya sahaja. Mahunya didengar Megat Andrian, meroyan tak tentu pasal pula lelaki itu nanti!

“ Duduklah dulu... kejap lagi Maya datang. Err... I nak mandi dululah.” kata Megat Andrian yang tidak dapat menyembunyikan senyumannya lagi kerana terimbau kembali kenangan indah semalam bersama isterinya.

“ Sengihla kau Rian... aku tau sebab apa! Anyway, abang tabik kaula sebab dah buktikan....” mulut Megat Adam ditekup dengan Megat Andrian, kerana bimbang perbualan tidak berapa senonohnya dengan abangnya itu akan terbongkar di hadapan keluarga diraja ini.

“ Uncle! Kenapa dekat leher uncle macam ada animal cakar?” soal Megat Zaquan, adik kepada Zaara. Dia lihat terdapat kesan cakaran yang berwarna merah di leher Megat Andrian yang menimbulkan kemusykilannya itu.

“ Err... yang tu kerja vampire!” jawab Megat Adam bagi pihak adiknya.

“ Dekat sini ada vampire? Uwaa... i'm scared daddy.....” Megat Zaquan terus memeluk ayahnya.

“ Tak adalah... Uncle Adam tipu aje tu! Kan, abang Adam?” Puteri Intan Hawani menjeling tajam abangnya. Agak – agaklah kalau nak cover pun! Janganlah sampai nak takutkan budak kecik tu!

“ Err... ya!”

“ Kau, masuk dalam, pakai mekap! Benda – benda macam ni, budak – budak kecik tak boleh tengok! Inappropriate betullah kau ni!” bisik Megat Adam rapat di telinga Megat Andrian.

“ Mana Rian nak tahu ada kesan dekat sini? Rian pun baru bangun aje tau! Awal sangat korang datang, kacau daun betullah!” balas Megat Andrian, geram.

“ Woi! Kau kata awal?? Tengok jam tu! Kau guna waktu Amerika ke?!”

“ Sorry.... aaa... aku pergi dulu! Tolong uruskan mereka, please?” rayu Megat Andrian. Kasihan pula Megat Adam melihat adiknya itu, lantas menanggukkan kepalanya.

Megat Andrian memecut laju terus ke biliknya. Biliknya itu diketuk beberapa kali kerana berkunci. Pintu terbuka selepas beberapa saat. Maya kelihatan masih mengelap rambutnya yang basah.

Mata Megat Andrian menangkap kesan lebam di leher Maya yang sungguh ketara kelihatan tambahan pula dengan kulit putih gebu isterinya itu.

“ Sayang? Nanti pakai tudung tau...”

“ Memanglah Maya pakai. Takkanlah depan saudara – mara abang tu Maya nak buat iklan syampoo Rejoice pulak?” Maya mengerutkan dahinya dengan soalan yang ditimbulkan oleh suaminya itu.

“ Bukan sebab tu... tapi...” Megat Andrian menarik tubuh Maya agar menghadap cermin lalu ditunjuknya ke arah kesan tersebut. Megat Andrian tersenyum lagi dan cuba untuk mencium leher Maya namun cepat pula Maya mengelak.

“ Abang busuk laaa.... ini semua abang punya pasallah! Tengok? Mesti berhari – hari baru kesan ni nak hilang! Nasib baik ada tudung tau!”

“ Itu tanda sayangnya abang pada Maya!”

“ Sayang konon!”

“ Sayanglah!!!” Megat Andrian memeluk Maya. Terjerit Maya seketika akibat terlalu terkejut dengan tindakan luar kawalan Megat Andrian.

“ Bucuuukkkk....”

“ Malam tadi tak bucuk pulak??” soal Megat Andrian dengan sengih lebarnya.

“ Itu lain... kita sama – sama busuk waktu tu!”

“ Ye la tu... Maya ada tak mekap? Mekap yang sama tona dengan kulit abang?”

“ Ada... ummm... kenapa? Teringin nak jadi princess?”

“ Bukanlah! Tengok ni! Cakap abang, tapi Maya pun bersalah tau!” Megat Andrian menunjuk pada kesan cakaran di lehernya itu.

“ Err... sorry.... umm... ambiklah mekap kat dalam beg biru tu. Maya nak turun dulu, chow!” Maya terus meninggalkan suaminya kerana tidak mahu membiarkan tetamu menunggu di bawah. Tidak baik pula jika tuan rumah tidak melayan tetamu kan?

<<<<<>>>>>

Maya sedang sibuk memasak dengan Datin Suraya, Mak Leha dan beberapa orang lagi saudara – mara terdekat Megat Andrian. Puteri Intan Hawani pula berada di situ sekadar hanya untuk merasa makanan yang dimasak. Teruk betul!

Tadi, Maya berpeluang untuk mengenali ahli keluarga mertuanya dengan lebih rapat. Mereka semua sangat baik terhadapnya tidak langsung menanggapnya sebagai orang asing dalam keluarga itu. Ohh... ada juga jejaka kacak yang benama Megat Danial! Memang semua jejaka keluarga Megat ini handsome belaka!

Tetapi, sekacak mana pun Megat – Megat lain itu, Megat Andrian tetap menjadi yang paling kacak, yang paling comel, yang paling gentleman, yang paling segala – galanya!, buat Maya.

“ Maya, kamu ada plan dengan Andrian tak bila korang nak pergi honeymoon?” tanya Datin Suraya.

“ Belum lagi mama. Tapi Maya rasa honeymoon pun maybe hujung tahun nanti kut...”

“ Laa... kenapa lambat sangat? Mama dengan papa baru ingat nak sponsor honeymoon kamu berdua. Just tell us the destination and you'll be there in no time! Kalau nak pergi Paris, senanglah jugak sebab banyak saudara mama yang duduk situ. Bolehlah diorang jumpa Maya dengan Rian, bagi yang tak dapat datang KL hari tu.” cadang Datin Suraya.

Datin Suraya pernah memberitahunya, bahawa keluarganya itu tinggal di pusat bandar Paris. Dia telah berjumpa dengan Datuk Megat Amriz ketika urusan kerjanya di Paris waktu itu. Terus Datuk Megat Amriz mengajaknya untuk memeluk Islam dan menyuntingnya sebagai isteri.

“ Nak ikut!” laung Puteri Intan Hawani dengan mulut yang penuh dengan Maggi goreng.

“ Sibuklah hang ni Wani! Biaqlah abang hang pi sana! Kalau hang nak, hang ikut aku balik Penang, nak tak?”

Dengan pantas Puteri Intan Hawani menggeleng pada cadangan Mak Leha. Bukannya dia tidak tahu bahawa Mak Leha itu akan mengenenkannya dengan anak – anak mami di Penang. Helo! Ini Intan Hawani lah, selalu muda dan aggun!

“ Tak apalah mama... nanti Maya bincang dengan abang Haikal. Lepastu bolehlah Maya amik cuti sekali.”

“ I'm home!” laungan Megat Andrian itu cukup kuat hingga boleh didengari hingga ke dapur. Baru sahaja balik dari bermain tenis la tu, dah rindu dekat bini!

Dengan badan berpeluhnya, dia terus memeluk Maya dari belakang. Nasib baik tidak tercampak sudip yang sedang berada di tangannya itu. Mak Leha dan Datin Suraya sudah tersenyum – senyum. Biasalah tu, pengantin baru....

Maya hanya membiarkan sahaja perlakuan manja Megat Andrian itu. Dia akui, memang Megat Andrian semakin manja sejak sudah sah menjadi suaminya tempoh hari. Namun begitu.... Maya suka!

“ Ehem... ehemm....” Datin Suraya berdehem. Seronok dia melihat kebahagiaan anak menantunya itu. Teringat zaman mudanya bersama Datuk Megat Amriz.

“ Jealous ke mama?” tanya Megat Andrian.

“ Hisy... tak kuasa! Dahla badan berpeluh macam tu, pergi peluk Maya pulak! Busuk! Kesian Maya!”

“ Ohh... then Rian peluk mama la!”

Dia benar – benar memaksudkan perkara itu. Datin Suraya dipeluknya bagaikan tidak mahu dilepaskan. Semua yang berada di dapur sudah mengekek – ngekek ketawa melihat telatah menghiburkan dua beranak itu.

“ Megat Andrian Haikal!!!!”

Megat Andrian mencium pipi Datin Suraya dan terus memecut dari dapur. Sempat lagi dia mencium pipi Maya, bukan sekali, tetapi dua kali! Sayang sangat dengan bini dia tu!



Tuesday, 20 November 2012

30 Hari Mengejar Kebahagiaan BAB 11



BAB 11

“ Euwww....” Megat Andrian menutup hidungnya apabila sampai ke bahagian makanan laut di Tesco.

Maya hanya menayangkan riak wajah tidak bersalah kerana memaksa suaminya turut ikut sama ke pasar. Ops! Bukan secara paksaan ye, tetapi lelaki itu sendiri yang menawarkan dirinya.

“ Nah!” hulur Maya. Di tangannya ada ikan siakap mentah.

“ Nak buat apa tu?” soal Megat Andrian bodoh.

“ Abang... tolong masukkan dalam plastik boleh ek?” suaranya sengaja dimanjakan kerana Maya tahu betapa gelinya Megat Andrian dengan benda – benda seperti itu. Cukup alah! Nampak aje maco, tapi penakut jugak di dalamnya!

“ Sayang letak la... I gelilah...” Megat Andrian menjauhkan sedikit tubuhnya.

“ Fine! Lepas ni, jangan ikut Maya dah!” Maya beredar dari situ dengan segera dan membiarkan Megat Andrian terkulat di situ. Ikan siakap yang diambilnya tadi langsung tidak dihiraukan langsung. Kononnya merajuk dengan suami!

Tiba – tiba Maya terasa bahunya dicuit. Siapa pula yang berani mencuit dirinya itu? Tidak tahukah bahawa dia adalah isteri orang?! Karang angin satu badan si Haikal tu baru tahu!

Maya mengurut dadanya akibat rasa terkejut. Manakan tidak terkejut? Palingkan tubuh sahaja sudah dihidangkan dengan pemandangan ikan siakap yang sudah berada dalam plastik, siap dengan tanda harganya. Ingatkan ikan itu yang mencuitnya tadi.... buat haru aje!

“ Jangan tinggalkan abang macam tu lagi.”

“ Thank you sayang.... I won't”

“ That's an order, bukan pujukan. Ingat, abang ada kuasa!” Megat Andrian sanggup mencemar duli dengan menyentuh ikan yang sangat menggelikan itu buat kali pertama dalam hidupnya. Mesti masuk Facebook ni!

“ Hmmm.... jom!” Maya menarik tangan Megat Andrian ke bahagian yang seterusnya pula.

Di hujung sana, seorang perempuan berbaju baby - t dipadankan dengan skirt sendat sudah tersenyum – senyum ke arahnya. Gilakah?! Senyum sorang – sorang. Entah – entah...

“ Hai!” sapa perempuan itu mesra lalu mendepakan tangannya ke arah Megat Andrian yang sedang sibuk membelek bungkusan biskut.

Hampir – hampir sahaja dia memeluk Megat Andrian jikalau bukan lelaki itu yang mengelak. Mahunya tidak mengelak, sudah tentu dibuang negeri oleh bini yang tengah jeling kat sebelah tu!

“ Sorry Min! Wife I ada kat sebelah tu...” tunjuk Megat Andrian kepada Maya.

“ Oooops!”

Perempuan yang dipanggil Min itu pula memeluk Maya dengan erat. Maya sudah terpinga – pinga dengan tindakan di luar jangka perempuan itu. Nak peluk laki tak dapat, peluk bini pun jadikah?

' Kalau aku tak dak tadi, mesti Haikal tengah syok kena peluk dengan perempuan tadi tu! Girlfriend lama Haikal ke? Eh... mana boleh... aku kan girlfriend pertama dia? Mungkin Haikal ada skandal dengan....'

“ So? What do you think?” tanya Megat Andrian.

“ She's gorgeous! Nampak macam orang Arab pun ada! Maya, you ni ada kacukan darah Arab ye?”

Melihatkan wajah bingung isterinya itu, Megat Andrian berasa kasihan pula.

“ Maya, this is Jasmine, pramugari dekat syarikat papa. Hari tu dia tak dapat datang ke wedding kita sebab bertugas.”

Ooohh... patutlah cantik aje dia ni. Pramugari rupanya!

“ Very nice to meet you Dr. Maya. Sorrylah I tak dapat datang wedding korang hari tu! Apa pun, blame Datuk! Datuk yang tak bagi I cuti tau, sampaikan wedding anak dia yang handsome pun I tak dapat pergi!”

“ Min... nanti I report dekat papa!”

Suka – suka hati minah ni aje nak cakap laki orang handsome! Bini yang ada kat sebelah tu tengah berasap dah! Tunggu masa nak meletop aje!

“ Hmm... you report, I tak nak geng dengan you! Okeylah... nak gerak dah ni, Niall tengah tunggu I kat kaunter tu. Bye, Andrian, Maya!” lambai Jasmine lalu berlalu pergi.

Megat Andrian yang perasankan perubahan riak wajah Maya itu bertindak dengan merangkul pinggang rampingnya itu.

“ Kenapa ni?”

“ Tak ada apalah... cepat sikit, nanti lewat pulak nak siapkan dinner nanti.”

<<<<<>>>>>

Maya yang sedang menggoreng ikan sedar dirinya diperhatikan. Namun dia buat tidak tahu sahaja akan renungan itu. Dia akui bahawa dia sedikit cemburu melihatkan Jasmine yang mesra tidak kena tempat dengan suaminya tadi.

' Bukan cemburu sikit, tapi banyak!' jerit hatinya.

Megat Andrian tersenyum nakal. Memang dia seronok melihat isterinya itu cemburu dengan tindakan Jasmine tadi. Sepanjang perjalanan pulang ke penthouse tadi pun, Maya hanya mendiamkan dirinya dan apabila ditanya, sepatah pula yang dijawab.

“ Sayang.... marah ke?” pinggang Maya dirangkul.

“ Tak... tepi sikit, nanti terkena minyak pulak. Abang duduk depanlah dulu, nak siap dah pun...” katanya perlahan.

Dengan senyuman yang tidak lekang dari bibir, Megat Andrian menunggu Maya dengan sabar untuk menghidangkan makanan. Comel sahaja isterinya itu apabila merajuk. Semakin melebar senyumannya apabila teringatkan Maya yang kelihatan sangat seksi dalam baju tidur pemberiannya yang dibeli di Milan, Itali.

Maya menghidangkan ikan siakap yang dimasak lemak cili api di meja makan. Nasi dicedokkan ke dalam pinggan Megat Andrian sebelum mencedokkan untuk dirinya pula.

Nasi yang ditelannya pun rasa tidak tertelan. Semuanya gara – gara drama swasta yang berlangsung sebentar tadi. Baru dia tahu bahawa rasa cemburu itu sungguh berbahaya dan menyakitkan. Akhirnya Maya membuat keputusan untuk bertanya sahaja kepada suaminya itu.

“ Abang... betul ke Jasmine tu pramugari aje kat syarikat papa?”

“ Yup.”

“ Kenapa dia rapat saja dengan abang? Sampai nak peluk bagai....” suaranya cuba dikawal sehabis mungkin.

Bibir Megat Andrian menguntum senyum. “ Dia memang terlebih mesra alam sikit, itu yang sampai nak peluk abang tadi.”

“ Abang pernah peluk perempuan lain tak? I mean, selain dari Maya?”

“ Pernah”

Jawapan yang diberikan Megat Andrian itu betul – betul menyentap hatinya. Sampai hati!

“ Abang peluk mummy dengan Wani sebelum Maya.” tawanya sedaya upaya ditahan agar tidak dilepaskan di hadapan isteri tercintanya ini.

Maya menampar tangan Megat Andrian. Time orang tengah serius, dia boleh pulak buat lawak antarabangsa! Megat Andrian yang sedang menyeringai kesakitan itu pun tidak dihiraukan.

Lega Maya mendengar kata – kata itu dari bibir seksi Megat Andrian. Barulah selera makannya pun meningkat dengan mendadak. Macam orang tak makan seribu hari pun ada!

“ Maya cemburu kan?”

“ Mana ada...” nafi Maya.

“ Hisy! Tak nak mengaku budak ni! Siap nanti teruk abang kerjakan!”

“ Tak takut pun....”

“ Betul?”

“ Siapa cepat, dia yang menang!” sepantas kilat Maya berlari untuk membasuh tangannya dan terus berlari ke bilik mereka. Seronok juga kadang – kadang mempermainkan suami sendiri!

Matanya membulat apabila melihat Megat Andrian sedang elok bersantai di atas katil tanpa baju. Megat Andrian menjongketkan keningnya tanda kemenangan berpihak padanya.

Sebenarnya, Megat Andrian terlebih dahulu naik ke bilik mereka ketika Maya di dapur lagi. Tangannya pula dibasuh di dalam bilik air sahaja. Sengaja dia mempamerkan riak wajah selamba bagi memantapkan kemenangannya lagi.

“ Macam mana abang sampai....”

“ Haaa.... itu rahsia seorang pilot. Tak boleh bagitau!”

“ Nak tahuuuuu.....” Maya sengaja mengetuk kakinya ke lantai yang dilapik dengan permaidani tebal itu.

“ Nak tahu? Mari sini sebelah abang...” Megat Andrian menepuk lembut tempat tidur di sebelahnya. Maya hanya ikut sahaja arahan Megat Andrian itu.

“ Rahsia dia ialah.... abang terbang!” lembut Megat Andrian berbisik di telinga Maya. Rambut panjang Maya dielus lembut.

“ Janganlah tipu.... tak nak kawan!”

“ Tak ada rahsia pun... abang aje yang naik lagi awal dari sayang. Sayang yang tak perasan abang naik tadi... now...” romantis suara Megat Andrian menyapa gegendang telinga Maya. Suara yang mampu membuai perasaan mana – mana wanita pun yang mendengarnya.

“ Now what?”

“ Tak ada mummy, tak ada Wani, tak ada daddy,.... tak ada semua orang! I love you Maya, tak pernah kurang sesaat pun sejak abang kenal Maya...”

“ I love you too abang....” Maya pun tenggelam dalam lautan kasih Megat Andrian yang tiada penghujungnya. Moga – moga berkekalan. Amin.

<<<<<>>>>>

Ting tong! Ting tong!

Bunyi loceng bertalu – talu itu mengejutkan Maya daripada tidurnya yang cukup lena semalam. Megat Andrian yang sedang memeluknya itu masih tidak sedar.

Siapa pula yang nak datang pagi – pagi buta ni? Jam di sisi katil dipandang. Sepuluh pagi! Astaghfirullahalazim!!! Solat subuh sudah terlepas dan kini, siapa pula yang datang?! Ini bukan pagi buta Maya oiii, sekarang dah pagi bergajah! Kejukanlah suami tersayang awak tu!!

“ Abang!!!”

“ Hmm...” Megat Andrian mengemaskan pelukannya. Maya meronta minta dilepaskan. Ada orang datanglah abang sayang!

“ Ada orang datang la abaaaangg!!!!”

Terus matanya terbuka luas. Megat Andrian hanya tersengih. Maya sudah kalut untuk ke bilik air untuk membersihkan dirinya.

“ Abang pergi buka pintulah! Jangan sengih aje dekat situ. Maya nak mandi!” pesan Maya.

“ Okey sayang....”

“ Abang! Pakai baju dululah!!!” sedikit terjerit suaranya memberi amaran kepada Megat Andrian yang separuh mamai itu.

Siapa pulak yang datang ni? Kacau daun betullah! Nasib baik sempat bangun, jika tidak, sampai king kong datang pun tidak akan bangun dua budak bertuah itu!

Tuesday, 13 November 2012

30 Hari Mengejar Kebahagiaan BAB 10


BAB 10

“ Home sweet home...” kata Megat Andrian seraya melangkah masuk ke dalam penthousenya itu.

Maya terpegun seketika melihat hiasan dalaman penthouse itu yang sungguh eksklusif. Tidaklah berwarna putih sangat sehingga mewujudkan suasana hospital di dalamnya, tetapi cukup putih untuk membuatkan ruangan itu kelihatan bersih.

“ Cantiknya..... just the way I like it!”

Sukar bagi Maya mempercayai bahawa lelaki yang amat dicintainya itu sudah sah menjadi suaminya sejak tiga hari yang lalu. Masih dia teringat muka gelabah Megat Andrian sewaktu melafazkan akad. Masih terasa kehangatan kucupan suaminya itu di dahinya.

“ So... yang ini ialah living room. Haaa.... tuu tempat sayang masak nanti! Kalau sayang tak nak masak, bagitau aje, nanti abang upah bibik. Okey?” tanya Megat Andrian apabila mereka berdua sampai ke ruangan dapur.

Megat Andrian melingkarkan tangannya di sekitar pinggang Maya. Maya pula hanya membiarkannya. Dia suka!

“ Tak naklah ada bibik... tak ada privasi langsung! Maya nak masak sendiri. Dapat jugak Maya kumpul pahala masak untuk abang....” Maya melentokkan kepalanya di bahu Megat Andrian sambil matanya meliar memerhati hiasan di dapur barunya.

“ Abang kalau boleh, tak nak ada orang langsung datang rumah kita untuk seminggu ni aje... ye la... time tengah cuti ni, abang nakkan privasi sikit...” Megat Andrian tersenyum nakal.

“ Tetamu tu kan membawa rezeki, tak baik tau tak bagi orang datang rumah. Kaun kerabat family abang datang esok kan? Pagi ke diorang datang?”

“ I don't know...”

Megat Andrian menarik tangan Maya ke arah balkoni luas penthouse itu. Pemandangan luas bandaraya Kuala Lumpur itu sungguh indah, cukup untuk menggambarkan tahap kemajuan yang dicapainya.

“ This is my favourite spot of the house.”

“ Oooo... cantiknya! Hmm... bolehlah kita lepak sini kan? Maybe lepas balik kerja ke?”

“ Balik kerja? Bila tu? Pukul dua pagi? Hmm?” tanya Megat Andrian, dengan niat untuk hanya bergurau sahaja. Langsung tidak mahu merosakkan mood romantik pasangan baru berkahwin mereka kini.

“ Abang... kan Maya dah mintak maaf? Abang cakap Maya tapi abang pulak macam mana? Memanjang aje menghadap pramugari! Macam Maya tak tau semua tu!” Maya mengalihkan pandangannya ke arah lain. Tawanya sedaya upaya ditahan.

“ Ohhh... nak salahkan abang pulak! Okey, abang bawak Maya pergi satu lagi favourite spot abang dalam rumah ni. Lepas ni, confirm sayang bersara terus daripada jadi doktor!”

“ Kenapa pulak Maya.....”

Megat Andrian terus mencempung tubuh Maya ke bilik utama yang terletak di tingkat atas. Pintu bilik yang sudah terbuka itu memudahkannya untuk masuk ke dalam bilik itu. Maya diletakkan perlahan di atas katil bersaiz king itu sebelum merebahkan tubuh sasanya di sebelah Maya.

Maya tersenyum memandang Megat Andrian yang sudah menguap. Padahal matahari pun masih belum bertukar syifnya. Baru sahaja pukul tiga petang, mengantuk apanya?!

“ Abang...”

“ Hmm...”

“ Maya suka la bilik ni. Maya sayang abang.” kata Maya dan terus memeluk Megat Andrian. Megat Andrian agak terkejut dengan lagak manja isteri barunya itu.

“ Alololo.... simpan sikit sayang Maya tu, abang ada surprise lagi untuk sayang!”

Dan sekali lagi tubuh Maya diangkatnya.

' Tahulah dia tu kuat, tapi sampai aku nak berjalan pun tak boleh ke?! Hampeh punya suami! Tapi... aku suka!' bisik Maya kepada dirinya.

Matanya sedikit berair melihat bilik yang dihiasi dengan pelbagai hiasan keanak – anakan. Tahulah dia bahawa itu ialah bilik anak mereka yang terletak bersebelahan dengan bilik utama.

“ Abang....”

“ Yes?” Megat Andrian tersenyum, menyerlahkan lesung pipitnya yang semakin kerap bertugas sejak berkahwin dengan Maya ini.

“ Sayang abang!”

“ I know you will....” Megat Andrian pun apa lagi? Terus kesempatan itu diambil dengan memeluk Maya bagaikan tidak mahu melepaskannya.

“ Abang tak nak anak kita tidur sekali dengan kita ke? Bukannya Maya tak suka, tapi...kan nak kena susukan lagi? Kan senang kalau tidur aje dengan kita?”

“ Abang bukannya apa, tapi abang excited sangat! Pasal kena susukan tu, abang dah fikirkan! Sebab tulah abang sengaja letakkan bilik ni sebelah bilik kita. Nanti bila our kids dah besar sikit, tu.... ada lagi dua bilik kosong.” Megat Andrian menuding ke arah dua bilik kosong yang dilengkapi dengan katil dan perabot di hujung tingkat itu.

Maya sebenarnya kagum dengan perancangan masa hadapan yang dirangka oleh suaminya itu. Sangat kagum!

Seperti teringatkan sesuatu, Maya mendongakkan kepalanya memandang tepat ke arah Megat Andrian. Terus dia memecut ke ruang dapur. Megat Andrian ditinggalkan terpinga – pinga di situ.

Pintu peti ais dibuka. Kosong! Dahinya ditepuk.

' Apa pulak aku nak masak malam nanti? Habuk pun takdak dalam peti ais! Hiii.... memang nak kena la dia ni!' desis hati Maya.

Baru sahaja dia hendak membuka langkah untuk memanggil Megat Andrian, lelaki itu sudahpun tercegat di hadapannya, sedang tersenyum bak kerang busuk.

“ Macam mana Maya nak masak nanti? Habuk pun tak da?”

“ Memangla takdak sayang oiii.... dah nama pun baru pindah hari ni, mana nak ada makanan? Abang tak pernah tinggal pun dalam rumah ni sebelum ni. Kita makan kat luar aje la yang...”

Tangan Maya ditarik dengan niat untuk meneruskan hajatnya untuk tidur. Walaupun masih siang, namun kepenatan majlis perkahwinannya itu masih belum surut. Sejak berkahwin ini, suka sahaja Megat Andrian tidur berteman!

Tubuhnya direbahkan kembali di atas katil itu. Maya memandang Megat Andrian dengan rasa tidak percaya.

' Hisy! Kuat tidur betul mamat ni!'

Maya menghela nafasnya dengan berat.

“ Abang... jomlah kita pergi shopping. Maya tak nak makan kat luar. Tak bestla... please...”

“ Alaa.... abang mengantuk sangat ni. Percayalah sayang, nanti malam kita kena guna tenaga jugak. Karang abang jadi zombi pulak...” katanya dengan mata yang masih betutup.

“ Malam nak guna tenaga buat apa?! Tidur ajelah! Jomlah....” Maya menarik – narik tangan Megat Andrian.

“ Sayang memang tak faham atau buat – buat tak faham?” sekarang matanya terbuka luas dan keningnya dijongketkan.

Maya kini faham apa yang dimaksudkan oleh Megat Andrian itu. Dua hari bermalam di rumah mama, tiada privasi. Esok pula, lagilah sesak penthouse ini nanti. Tetapi Maya tidak kira, permintaannya itu harus diturutkan jua.

' Time Chef Maya nak tunjuk skil memasak jugaklah laki dia nak tidoq!' bebelnya kepada diri sendiri.

“ Tak nak ikut, sudah! Maya pergi sorang!” Maya bangun dari duduknya lalu bergerak dengan segera ke tingkat bawah. Kunci kereta BMW kesayangannya dicapai lalu segera ke pintu utama. Belum sempat Maya menutup pintu itu, pintu itu ditahan. Wajah letih Megat Andrian terjengul di situ.

' Kasihannya!' detik hati Maya. Bukannya dia tidak kasihankan Megat Andrian, tetapi apa pula kata mama apabila mendapat tahu bahawa menantunya itu tidak memasak untuk suaminya sendiri?

“ Abang ikut”

Bibirnya mula menguntum senyum. Ya, senyuman bahagia!