My Cute Buddies!

Thursday, 20 December 2012

30 Hari Mengejar Kebahagiaan BAB 14


BAB 14

“ Wake up love....” bisik suara garau itu rapat di telinga Ria.

“ Hmmm.....” gumam Ria perlahan.

Lelaki itu memainkan jarinya di atas bahu terdedah Ria yang hanya diselubungi selimut. Memang dia akui Ria adalah wanita yang sangat tinggi keinginan batinnya. Setiap hujung minggu, pasti lelaki itu akan dipanggil untuk menginap di apartmentnya.

“ Ria sayang.... I kena pergi dah ni... dah lambat.”

“ Leo?”

“ Hmm....”

“ I suka you semalam....” bisik Ria sambil tersenyum nakal ke arah lelaki yang tidak berbaju itu.

“ I dah lama tahu tu. You're different last night. I like. Kalaulah you kahwin dengan I kan senang? Tak adalah kena sembunyi macam ni. I tak tahan dah sayang...”

“ Hisy.... I tak nak kahwin la! I tak suka ada komitmen. Buang masa I aje Leo! I just nak berseronok dengan you dan hanya you dapat beri I kepuasan yang I nak...” Ria mendengus.

Sudah lama dia mengenali lelaki yang bernama Leo itu. Beberapa kali juga Leo mengajaknya untuk berkahwin, kerana Leo tidak mahu melakukan lagi kegiatan maksiat itu. Namun setiap kali jualah dia kalah dengan aksi manja Ria. Jawapannya sama sahaja setiap kali diajukan soalan itu.

“ You, nak berubah? Nak masuk Islam? Gila ke apa?! Entah hantu mana yang merasuk you Leo! Oh please, cut the crap!”

“ Macam mana kalau you mengandung lagi Ria? Takkan you nak gugurkan kandungan you tu? Nyawa you juga akan terancam sayang....” diluahkan juga kebimbangannya itu.

“ I tak kisah pun. Kalau I mandul sekalipun, I tetap tak nak kahwin dengan you. I nak salah seorang daripada adik beradik Megat tu. Adam memang tak berguna, asyik fikirkan anak dia tu. Sekarang, I nak Andrian! I hanya akan bahagia dengan dia!” tegasnya

“ Tapi, anak yang you gugurkan sebelum ni pun anak I jugak kan? I nak bertanggungjawab Ria...”

“ Kenapa you cakap macam I mengandung sekarang? Relax baby... don't worry about me. Lepas tugas terakhir you, nanti I pertimbangkanlah kalau I nak kahwin dengan you.” sekali lagi Ria menaburkan janji palsu kepada Leo. Senyuman menggoda diberikan kepada lelaki itu.

Leo menghela nafasnya dengan berat. Asyik – asyik dengan Andrian tu! Tak habis – habis nak musnahkan rumah tangga orang. Padahal diri sendiri pun tak terurus, nak pula lelaki sebaik Andrian tu? Tahula dia tu hilang ingatan, janganlah ambil kesempatan Ria oiii...

“ Fine. I kena buat apa kali ni?”

“ Senang aje. You ikut aje ke mana betina tu keluar dengan Andrian. Kalau you nampak ada tanda – tanda diorang berbaik, you bagitau dekat I aje kay? Nanti I settlekan semuanya.” dalam kepalanya mula merancang perpisahan pasangan itu.

“ Huh.... I tak tahulah kenapa you nak sangat kat Andrian tu. Dia dah ada isteri Ria, biarlah. I kan ada untuk you?”

“ Masalahnya, you tak ada harta macam yang bapak Andrian ada! Syarikat daddy I pun terumbang - ambing sekarang, tak berapa stabil. You ingat bapak Andrian akan tolong abang dia sendiri? Hmm?”

Nafasnya dihela berat. Rupa – rupanya Ria bukanlah mencintai Andrian seperti yang disangkanya. Malah harta pula yang direbutkannya.

“ Why not? Kalau tak tanya pada Datuk Amriz, macam mana you nak tahu kalau dia nak tolong daddy you? They're brothers Ria, takkanlah adik sendiri tergamak nak tengok kemusnahan abang dia?” dahinya berkerut dengan perangai Ria ini. Seseorang itu bukannya harus dinilai melalui luaran sahaja, malah dalamannya juga. Melalui cerita orang, Leo amat pasti bahawa Datuk Amriz itu ialah orang yang sangat baik hatinya.

“ Bisinglah you ni! Yang you nak membela sangat diorang tu kenapa?! You suka rosakkan mood I! Membebel aje kerjanya. Sekarang you bagi kata putus, sama ada you nak teruskan dengan kerja you tu atau you nak putuskan hubungan kita?”

Berat sungguh mulutnya untuk menyatakan keputusannya. Dia sayangkan Ria dan juga serba salah hendak meruntuhkan masjid yang sudah terbina. Wajah ayu yang kelihatan bengang itu dipandangnya dengan penuh kasih.

“ Bila I nak start?”

“ Hmm.... good! I like! As soon as possible. Sekarang pun boleh. Kalau hasilnya lumayan, I bagi layanan double pada you.” Ria tersenyum senang. Gembira kerana pujukannya itu berkesan.

Leo hanya mampu menangguk lemah. Untuk Ria, apa sahaja sanggup dilakukannya.

Tiba – tiba bunyi lagu Payphone berkumandang menandakan ada panggilan masuk ke dalam telefon bimbit Ria. Telefon yang berada di sisi katil dicapai an dilekapkan terus ke telinganya sebaik sahaja melihat nama pemanggil.

“ Bee! I tengah buat apa? Alaaa.... itu tak pentingla! You nak pergi shopping? You belanja okey? Hmm... I jumpa you kat sana. Bye dear!” Ria terus bangun dengan selimut yang berbalut di tubuhnya.

“ Ria! Nak pergi mana tu?”

“ You kan kata you lambat tadi? So, I nak keluar dengan Bee ajelah. Jangan lupa, kerja you tu kena mula secepat mungkin.”

“ I have something to tell you!” jeritnya, namun Ria sudah hilang di sebalik pintu utama apartment itu sebaik sahaja mengenakan pakaiannya.

“ I tak guna protection semalam....” gumam Leo kepada diri sendiri. Dia amat bimbang sekiranya Ria benar – benar mengandung. Dan kali ini, dia pasti akan memperjuangkan anaknya itu.

<<<<<>>>>>

Bunyi deringan telefon itu menghentikan Maya daripada keasyikannya memasak. Suami tersayang pula sedang menonton Teletubbies. Khusyuk sangat sehingga tidak sedar bunyi telefon yang berdering itu.

Maya hanya tersenyum melihat sifat keanak – anakan Megat Andrian itu. Comel! Dari dulu sampailah sekarang, suka tengok Teletubbies. Entah apa yang menarik dalam rancangan itu pun tidak diketahuinya.

“ Assalamualaikum....” kedengaran suara di hujung talian memberi salam. Maya tersenyum sebaik sahaja mendengar suara yang dirinduinya itu.

“ Waalaikumsalam mama... apa khabar mama? Sihat? Papa?”

“ Mama dan papa sihat Maya. Maya sihat tak?”

“ Alhamdulillah mama... makin tembam pula tu!”

“ Ya ke? Hmm... comellah nanti cucu mama tu! Andrian tengah buat apa?”

Matanya dihalakan kepada Megat Andrian yang masih khusyuk dengan Teletubbiesnya.

“ Tengok Teletubbies.”

“ Budak ni... dah besar panjang tapi tabiat tu tak nak tinggal jugak! Mama ingatkan Andrian dah tak tengok rancangan tu lepas kahwin dengan Maya, tapi rupanya mama salah! Maya, petang nanti Maya free tak?”

“ Hmm... Maya ada rumah aje mama. Kenapa mama? Nak Maya hantarkan mama ke mana – mana ke?”

“ Bukan.... mama dengan papa saja nak melawat Andrian. Mama pun dah rindu dengan cucu mama tau!”

“ Mama ni... datanglah. Maya masak spesial untuk mama dengan papa okey, jangan tak mari pulak tau!” matanya bersinar – sinar apabila mendengarkan perihal ibu mertuanya itu.

“ Andrian ada sakitkan hati kamu ke Maya?” suaranya sedikit mengendur.

“ Tak adalah mama. Lagipun, kalau abang Haikal terkasar sikit pun, Maya tak kisah sebab Maya faham keadaan dia sekarang. So.. Maya kena banyak bersabarlah sekarang ni.”

“ Hmm... okeylah Maya. Jaga diri baik – baik tau. Apa – apa, call aje mama. Kejap lagi mama sampai rumah kamu. Assalamualaikum.”

“ Waalaikumsalam.” gagangnya diletakkan. Megat Andrian memandang Maya dengan penuh rasa curiga. Entah apa pula yang tidak betul di matanya. Keningnya dijongketkan.

“ Mama dengan papa nak datang sini.”

“ Bila?”

“ Kejap lagi.”

“ Diorang nak stay sini ke?”

“ Tak tahu. Mama tak ada bagitau pasal tu pulak.”

“ Bengap betullah kau ni! Takkan itu pun kau tak tanya?!” nada suara Megat Andrian sedikit meningkat.

“ Errr.....” tergagap – gagap Maya hendak menjawabnya.

“ Yang kau tercegat kat situ buat apa? Ingat aku suka sangat tengok muka hodoh kau tu? Dah, blah la. Pergi kunci pintu bilik kau tu.” arah Megat Andrian.

Maya sedikit tersentak mendengar kata – kata kasar Megat Andrian. Namun hatinya disabarkan jua apabila teringatkan keadaan Megat Andrian yang masih belum sihat sepenuhnya.

“ Kenapa?”

“ Kau nak aku kena marah dengan mama dan papa? Sukalah tu, tengok aku kena marah. Aku suruh kau kunci pintu sebab.... nanti kalau mama buat spotcheck kat atas? Kau tak rasa kita nanti kantoi?”

' Abang aje yang kantoi! Maya tak kantoi pun!' kata Maya dalam hati.

“ Ohh.... habistu Maya nak tidur dekat mana?”

“ Atas kepala aku, nak? Apasallah kau ni sengal sangat? Mestilah kau tidur dalam bilik aku!” bentaknya,

Tadi kena marah bengap, sekarang sengal. Apa punya laki la Andrian ni!

Maya memalingkan tubuhnya sambil tersenyum memandangkan dia dapat kembali ke kamar yang penuh dengan kenangan indah mereka itu.

“ Jangan senyum sangat. Bukannya elok mana pun!” tegur Megat Andrian.

' Cis! Aku nak berangan kejap pun tak tenang! Haila dapat laki macam Haikal ni! Tapi aku sayang!' desis Maya.

3 comments:

  1. Geram pulak rase dkt Ria tu!!! Heeyysshhh, geramnyerr!!!! =_="

    ReplyDelete
  2. garang2 pon megat baik jugak.. haha

    ReplyDelete

surat layang untukku:-)